Honung och sårvård

juli 25, 2008 10:36 by Anna

Honung har använts för sina läkande egenskaper och som traditionell medicin under mer än 5000 år skriver webbtidningen Nyfiken Vital. Idag har honung åter blivit intressant inom sjukvård.

Artikel nedan är hämtad från http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1467

Honung och modern sårvård
Vid Bonn University Children’s Clinic har man under flera år undersökt honung för sårvård hos barn med cancer och svagt immunförsvar. Erfarenheten är positiv och kroniska sår med multi-resistenta bakterier kan läkas ut på några veckor.

- På sjukhus idag möter vi bakterier som är resistenta mot nästan all nuvarande antibiotika. Det har gjort att medicinsk användning av honung återigen blivit attraktivt för behandling av sår, förklarar Dr. Arne Simon vid Bonn University Children’s Clinic.

Dr. Simon arbetar vid canceravdelningen vid Bonn University Children’s Clinic. Patienterna på avdelningen hör till de som är mest känsliga för infektioner genom att cellgifterna inte bara skadar cancern utan också skadar kroppens förmåga att läka sår.

- Normalt läker en hudskada på en vecka, men för våra barn tar det ofta en månad eller längre. De barn som har leukemi har också ett försvagat immunförsvar. Om bakterier kommer in i deras blod från ett sår kan resultatet bli en dödlig blodförgiftning, berättar Dr. Simon.

Medicinsk honung är bra för sår


Den honung som Bonn University Children’s Clinic använder är en särskild honung avsedd för medicinskt bruk. Skillnaden mellan denna honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll.

- Död vävnad stöts bort fortare och såret läker snabbare. Vad mera är blir det mindre smärtsamt att byta kompresserna som blir lättare att ta bort utan att skada den nya huden. Även sår som konstant har vägrat att läka under många år går i vår erfarenhet att få under kontroll med honung och detta sker normalt inom några veckor, förklarar Kai Sofka som är sårspecialist vid University Children’s Clinic.

Idag använder två dussin sjukhus i Tyskland honung som en del av deras behandling av sår.

Ämnen som motverkar bakterier, virus och svampar

Exakt hur honung motverkar bakterier, virus och svampar går inte att veta säkert genom att många ämnen den effekten finns i honung. Honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern och skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Därför är honungen fylld med flera naturligt skyddande ämnen: sockerarter, antioxidanter, C-vitamin, enzymer och antiseptiskt väteperoxid. Ett lågt pH-värde (3,2 till 4,5), d.v.s. det är surt, i honung gör det också svårt för bakterier att föröka sig. Honung är dessutom torrt.


Honung är torrt


Honung innehåller till största delen sökarter medan halten av vatten är låg. Det vatten som finns sprängs in med sockerarterna i strukturer liknande kristaller. Detta kan man ibland känna av genom att honungen upplevs som lite sandig i konsistensen. Syre får därför svårt att tränga in i sockret.

Detta skapar en ogästvänlig miljö för bakterier och andra fientliga organismer. Såret hålls också torrt genom att honungen drar till sig fukt.

Currently rated 4.5 by 4 people

  • Currently 4,5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Comments

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 26. 2018 10:14