Huskurer för förkylda

juli 25, 2008 09:54 by Anna

I en artikel från Allt om barn hittade jag följande artikel om huskurer:

Citron

Verkar både antiseptiskt och sammandragande . Den stimulerar immunsystemet, dämpar feber och är dessutom fylld med c-vitamin. Citron är bra på alla möjliga sätt mot förkylningar och det finns flera sätt att använde den på:

-Gurgla i citronsaft om man har ont i halsen. (Kanske svårt att gurgla om man är liten, men det gör ju inget om man sväljer det heller!) – Mot hosta och förkylning : blanda citronsaft, tre kryddnejlikor och honung i varmt vatten.Bra att dricka innan man går och lägger sig. – Citronfotbad – kläm ur all saften från en citron i en balja varmt vatten. Man kan också riva citronskalet och ha i om man vill. Låt barnet sitta skönt med fötterna i baljan. Täck över med ett badlakan så att inte värmen försvinner. Citronsaften gör så att svullna slemhinnor drar ihop sig och snuvan avtar. Dessutom blir fotbadet en stunds vila för barnet. Torka fötterna och ta på sockor efteråt. Fötterna ska alltid vara varma när man är förkyld. – Citronomslag. Vira ett bomullstyg fuktat med citronsaft runt underbenen. Det tar ned febern. Byt ungefär efter en timme.

Kålrotssaft med honung

Bra mot hosta! Dela en kålrot mitt itu, gröp ur den till en liten skål och smörj kanterna med en tesked honung. Honungen drar till sig kålsaften och det blir som en hostmedicin i den lilla skålen. Ge barnet en tesked i taget av den.


Honung

Honung är slemlösande och därför bra mot hosta. Den har dessutom antiseptiska egenskaper och hjälper mot diverse åkommor. Obs! Kom ihåg att man inte ska ge honung till barn under ett år! – Blandad med citron eller cidervinäger blir den en lindrande hostmedicin. – Varmt honungste med citron är bra mot förkylning och feber. -Honung med en tesked hackad timjan i hjälper mot hosta.

Ingefärs-te

Ingefära har en slemlösande effekt och rensar bort infektioner från de nedre luftvägarna. Varmt ingefärste är bra mot förkylningar. I Indien får barnen ingefärste när de har kikhosta.

Morötter

Morot är slemlösande vid hosta och har även den en antiseptisk verkan. Laga morotssoppa genom att koka ett halvt kilo färska morötter i en liter vatten tills de är mjuka. Kör sedan i mixer.


Vatten

Vi består, liksom allt levande, till största delen av vatten. Rätt vätskebalans är en förutsättning för att kroppen ska må bra. Vid feber är det särskilt viktigt att dricka mycket för att undvika uttorkning.

Vitlök


Vitlökssaft är effektivt mot hosta och förkylning. Skär flera klyftor vitlök i tunna skivor, täck dem med honung och låt stå i 2-3 timmar. Honungen drar till sig saft ur vitlöken – ta en tesked av den då och då under dagens lopp.

Gul lök


Mot alla typer av luftvägsinfektioner – hacka en rå lök, droppa honung över och låt stå över natten. Ta en liten sked varannan timme.

Salvia-te och Timjan-te

Bra mot förkylningar och mot hosta.

Källa: http://www.foraldrarochbarn.se/artikel/190/baesta-huskurerna-foer-foerkylda-smattingar

 


Currently rated 3.8 by 6 people

  • Currently 3,833333/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Comments

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 26. 2018 10:13